Friday, April 27, 2012

Contest I Love MyParents


click the banner to join :)

- Monsta Blogshop


Seorang lelaki datang kepada Rasulullah saw, kemudian berkata: “Wahai Rasulullah, siapakah manusia yang paling berhak aku layani dengan baik?” Beliau bersabda: “Ibumu.” Orang itu bertanya lagi: “Kemudian siapa?” Beliau menjawab: “Ibumu.” Orang itu bertanya lagi: “Kemudian siapa?” Beliau menjawab: “Ibumu.” Lalu orang itu bertanya lagi : “Kemudian siapa?” Beliau berkata : “Ayahmu.” - Abu Hurairah ra.- Kenapa korang sayang Ibu dan Ayah korang?Pensel : Saya minta maaf.

Pemadam : Untuk apa? Awak tak buat salah pun.

Pensel : Saya minta maaf disebabkan saya, awak cedera. Setiap kali saya buat silap, awak pasti berada di situ untnk membetulkan kesilapan saya. Tapi setiap kali awak memadam kesilapan saya, awak kehilangan sebahagian dari diri awak. Awak menjadi semakin kecil.

Pemadam : Itu betul, tapi saya langsung tak kisah tentangnya kerana saya dibuat untuk membetulkan kesilapan yang awak buat. Walaupun suatu hari nanti saya tahu yang saya pasti akan hilang, saya berbangga dengan kerja saya ini. Jadi janganlah risau. Saya tak mahu melihat awak bersedih.

# Ingatlah, ibubapa kita juga boleh diibaratkan sebagai Pemadam manakala kita pula sebagai Pensel. Mereka sentiasa berada di sisi kita, membetulkan segala kesilapan yang kita lakukan..mereka adalah ibarat pemadam terbaik untuk anak-anak mereka..Selagi mereka hidup jangan sia-siakan mereka...

# Jagalah ibubapa anda dan balaslah jasa mereka degan kebaikan...


Jawapan= Kerana mak dan abah saya ibarat pemadam :') [ Seperti kata-kata renungan di atas. ]
Senyuman utk mak dan abah !! ;)

- Rasa-rasa, apa hadiah yang paling berharga untuk parents korang?

1.. Hadiah Tanda Kasih: Memberikan pelukan, ciuman dan pegangan tangan tanpa rasa malu.

2. Hadiah Sehelai Nota: Ia mungkin ringkas seperti “Kakak Sayang Mak dan Abah” atau sesuatu yang kreatif seperti sebuah puisi.

3. Hadiah Kegembiraan: Berikan sesuatu yang melucukan seperti gambar kartun / artikel / video JOZAN. Keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. Solat 5 waktu, tingkahlaku yang baik. Supaya mereka sentiasa gembira dan tidak susah hati ^_^

4. Hadiah Puji-Pujian: “Masakan ma paling sedap di seluruh planet dan universe!” “ Wahh abah handsome mcm akak.”

**dan kemudian abang saya yg 25y/o akan ketawa dan berkata haa nak pecah dah usus perut aku ni haaaaaa.
Haha kelakar kan saya ni. Ha..haa…ha…

5. Hadiah Bantuan: Tolong basuh pinggan mangkuk, buang sampah,

6.Hadiah Doa: Selalu berdoa untuk kesejahteraan ibubapa.

No comments: